This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, July 14, 2017

Spring at Seoul, Korea - Free & Easy, Shopping @ Nandaemun (Day5 Part1)

Heyyy..heyyyy..
dah masuk entry day 5 nie haaa..
kemain banyak je rasanya.
Kalo tak buat banyak2 entry, main longgok je jawabnye aku yang pitam.
korang pitam takpe lagi. Jangan aku pitam.
Aku pitam kang, takde penghujung pulak cite seoul nie nanti.
Pastu, bila aku nak review balik aku pulak yang stress nampak semua kemain campor2.
Takpelah..susah dahulu senang kemudian2.
Bior banyak entry, yang penting semua in order. Tak huru hara. Giteww..
Okay, day 5 kat Seoul nie kitorang amek konsep free and easy jek.
Free and easy meaning sukati aku nak buat apa.
masa nie la kitorang topup2 mane yang berlubang tak sempat pegi.
pastu time nie la nak guna duit betol2 gi soping..hehee
Before sampai sini aku memang dah tukar siap2 semua duit.
duit kocek aku buget RM1k je. Kat situ memang aku jimat2 la nak guna.
duit tu tak temasok duit aktiviti, makan ngan transportation eh.
Cite2 buget nanti aku buat kat special entry under 'Tips Seoul' later.
Tapi since duit RM1k aku dah pakai partial, aku rasa better aku keluarkan lagi sikit from ATM.
Mane tau ada benda tetibe nak beli ke, takpon ada emergency ke kan?
since aku dah simpan siap2 dalam account HSBC kak Long. Duit backup or emergency tajuk die.
Tumpang situ since foreign rate murah sikit HSBC bagi.
So ceritanya, pagi2 Sabtu tu kitorang dah keluar hotel seawal 8am.
Plan nak redah carik HSBC bank nak kuar duit katedie.
Dari info yang kitorang dapat bank tu kat area jalan besar,
Kalo dari Syungyemun Gate kat Nandaemun tu memang bole nampak HSBC tu.
Okay, kitorang menyahut cabaran carik sendirik je la gitu. Acah2 tau jekk..hahahaa
Jalan pepagi memang syok je. Sejuk.
Dari myeongdong nak ke Nandaemun kitorang tak ikut tepi jalan besar dah.
Nie kitorang follow jalan tengah je, straight je dari hotel.
Bila dah berjalan sambil bergossip tu memang tidak la sedor masa tu dah bergerak.
Alaaa…baru 8 minit je jalan kaki. Tak rasa penat pon.
Bila lalu Nandaemun kedai2 dah nak start bukak.
Kalo beli time tu memang dapat harga best la. Sebab harga open pintu kan.
Bawak luck kate orang kedai. 
Banyak tempat yang aku pegi macam Krabi ke, HCM ke, Bali ke, Bandung ke,
memang bole dapat harga best.
Pandai2 ler kome nak bargain harga.
Pastu kan, bila dah kemain berjalan sampai hujunggggg,
haaa..baru ler nampak HSBC tu.
Alaaaa..kacang je rupenye. Takde la susah mane.
So, kitorang pon follow je la kat tepi2 jalan beso die.
Jalan musim2 sejuk nie tak rasa huru hara ngan asap kete ke, bahang jalan ke.
rasa tenang je bila bejalan tu. Lagi la tempat tu bersih suci dari segala noda sampah sarap..hehee


Nie kat penghujung jalan Nandaemun market tu. Masa nie jalan dah start busy. Kete pon dah banyak.
Tapi suasana tu still best. Tak rasa bising and huru hara ponn.
Nampak tak tu building HSBC? Jom gi sane sesame.


Sampai depan HSBC orang paling excited tu Kak Long ler.
Kemain berjota selpie kat situ.
Tak sabor nak tunjuk kekawan opis die kate.
Almaklom Kak Long kan banker HSBC kat bandar JB tuuu.
So, pi memane ngan die memang die manjang excited la kalo tenampak HSBC.
Paling tak boleh blah, tinggal harapan je la nak kuarkan duit.
bank tutuppppppp!!!!
kahkahkahkahhh!!!!
ape ke bodo sangat. Hari tu kan Sabtu. Kahkahkahhh!!!!
Pastu paling bongok atm machine die sume dalam bangunan.
Satu pon takde yang dok luar..kahkahkahkahh!!
apelah nasib kitorang dua beradik…adehhh
Sambil mengenang nasib yang tak berapa nak malang tu, kitorang pon berpatah balik.
Otw balik tu kitorang singgah Sungyemun Gate yang tercicir kat tengah bandar tu.
Tu actualy tapak istana lama. Tau je la istana kan besar gajah.
So istana tu dorang dah magikkan hilangkan dari muka bumi tapi dorang tinggalkan gate die je.
Gate die jer dah gah macam tu. Memang lawo ngkooo segala ukiran die.
Masok free je dalam tu.


 Beso kan pintu gerbang die..





Aku memang admire ngan rangka bumbung atap die nie haa..lawoo..

Snap sana sini lebih kurang, belek2 segala dinding ngan pintu die yang bapak tebal beso tu,
pastu kitorang pon gerak pulang.
Bukan pulang ke hotel. Tapi pulang ke tempat soping..hahahhaa
Nandaemun tu depan mata je kot ngan Sungyemun Gate tu.
Tadi kitorang lintas jalan.
Yang nie kitorang nak try lalu jalan bawah tanah lak.
So tak payah la nak hadap traffic light jadik merah baru bole jalan..hahahaa

Siyes la wehhh..
Ko tengok jalan bawah tanah die nie haaa..kemain lawo pom pom pomm..
Ko nak baring golek2 kat situ pon bole hokayyy..


Bila nak start soping, nak tak nak kena la kuarkan duit jugak kat ATM machine.
Tepaksalah carik ATM machine yang ada acah2 macam meps tu.
ATM machine die memang complicated giler.
Mula2 tu memang failed nak pakai. Ujung2 mintak tolong ahjussi kat situ.
baru la kitorang dapat kuarkan duit.

 Langsung takde english version kat signage depan atm nie..huhuu


Yessssss...duit!! duit!!!


Bila duit dah ada, jom la kite sopingggggggg!!!

Sambil berjalan2 kat area kedai2 tu, ada satu kedai waffle nie.
nampak menarik baq anggg..
tengok harga pon takde la mahal mane.
Tetibe terjebak beli satu. 
Tak bole tahan sebab nampak lawo ngan nampak sedap la weyyy..


Nie pon dah rambang mata tak tau nak pilih yang mane.


Kite try waffle stoberi yer. Memandangkan aku  nak makan sambil berjalan,
orang tu siap potong2kan lagi letak dalam mangkuk.
Pastu bila dah makan...makkkkkkkkkk!!!!!!! sedap menangisssss!!!!!
giler la wehhh rasa die. Sampai sekarang aku ingat lagi rasa die macam mane...nak makannnnn!!!!!..T______T


Muke excited ngko. Harga die murah je noks. Won3500 je laaa..acah2 RM3.50.
Siap ngan stoberi lagi..hamagaddddd!!!


Dah dapat idaman hati, jom ler kita makan dengan penoh rasa taksub.
Nape la ko nie sedap sangat.
Waffle palling sedap penah aku makan seumur hidup aku tau tak?..huhuu

Sambung balik cite Nandaemun tu.
Kalo korang datang sini jangan lupa datang sini tau.
Most of barang especially local product (Made in Korea) memang murah (ikut currency die la)
nak compare ngan tempat2 lain macam myeongdong ke, insadong ke, dongdaemun ke,
memang kat nandaemun nie lagi murah.
Bole tawar lagi hokayyy...

Die punye bracelet pon shantekk2 menangissss..murahh dowh..
Won 5k tu acah RM5 jeee..murahh kann. Jangan convert eh. Lempang kang.


 Kat sini banyak jugak aku beli barang anak dara kpop aku tu.


 Meh pilih2 beli keychain. Key chain die memang lawo2 beb. Satu pack tu kalo kat 
Nandaemun korang bole dapat ngan harga Won6k-8k. ppon bole bargain lagi.


Otw nak balik tu, cakap ngan Kak Long nak lalu tempat yang sama datang tadi. Kak Long pon
kate hokay je. Sebenarnyo aku nak return beli waffle lagi..hahahahaha..
Yang nie aku beli topping banana ngan hersyes coklat..wowwww!!! sedappp guling2!!


Kitorang beli barang2 sampai tangan tak cukup ruang nak pegang..huhuu
memang berabis giler hari nie sebab besok nak balik dah kan?
Dah kemain cuci mata, pusing2 sampai pening kat situ, around 1pm kitorang balik hotel.
Tu la best hotel dekat.
Takdelah penat sangat  nak menapak.
Tempat soping pon bila2 bole pegi.
Memang brilliant la kalo sape yang dok Seoul and stay kat area myeongdong tu. Superb!!
memang aku rekemen sangat laaaa..

On the way balik tu kat area Myeongdong aku singgah jap kat kedai nie.
Kedai jual barang2 CD kpop ler.
Anak dara aku dah pesan soh belikan latest CD BTS grup pojaan hati die tu.
Nasib ler jumpe CD tu.
murah je kot harga CD BTS tu. Won18k je, konon2 RM18 laa (kalo convert RM70)
Tapi kan hari tu aku tejumpe CD yang sama kat HARRIS popular bookstore tu.
Tau tak harga die berapa? RM250 ngkoooo..#silameninggal

 Kat sini semua hade..macam2 jugak aku beli (dalam hati tak sabar nak bawak anak dara aku datang sini in future..huhuu)


 Semua paasl BTS..huhuu


Tu haa CD BTS tu yang kaler pink macam album tu.
berbaloi beli kat sana dari beli kat negara sendiri..huhuu


Sampai hotel baru rasa penat sangat.
Tangan macam nak tecabut sebab jinjit banyak barang tadi.
Lunch solat semua, pastu kitorang keluar balik around 3pm macam tu la.
Tapiiiii…
tak keluar teros pon.
Kitorang gi melaram ngan hanbok yang hotel provide kat situ..hehehe
kalo tak pakai sekarang bila lagi nak pakai kan?
tak sempat nanti kang. Japgi nak  merempit tempat lain pulak dah.


Sila pilih..hanbok mane yang korang berkenan..Nie la kelebihan Mizo Hotel nie.
Dorang provide tradisional costume nie untuk customer die..free jeee


Rasa macam shomel2 je bila pakai hanbok nie.
Imagine la kitorang punye la gelak tapi ditahan2. Terkemut2 nak gelak.
Yer laa..keliling tu bilik orang kot.
Kang memekak terlebih ade yang sound padu kang. 
Jaga sensitiviti kannnnn.
Asal tengah berposing je ada je orang yang lalu lalang.
Tapi ko hengat aku nak kisah?
hahahahaa..
buat bodo sudah la weyy
Bukan korang kenal kitorang adik bradik ponnn..hahaa





Baju tu memang patern kembang2. Pastu ko pon nampak gomok membuakkkk!!!
Kahkahkahhhh..




Kesian Kak Long aku dapat adik bengong..huhuu


Ehh korang nanti sambung lagi next entry eh.
Still lagi hari yang sama. Aktiviti je berbeza.
Rasanya jari aku pon dah kontot nie.
Panjang bebenor mentaip.
Bagi rest kejap la yer..hehee
Next entry kite pegi Dongdaemun ngan stream lawo tu.
Tunggu tau.
Tata.

No comments:

Post a Comment