This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Wednesday, July 19, 2017

Spring at Seoul, Korea - Going Home!! (Day 6)

Day 6. Nak balik dah!!!
Macam2 perasaan masa nie.
sedih ada, gembira ada, nak lompat pon ada. Rojak petis nama die.
Tapi paling betul, ucapkanlah alhamdulillah. Gitewwww..
Tak taulah semua penat tahap ape.
Dua2 bangun pukul 9am..hahaha
macam tau2 je today dah malas nak keluar.
Otak dah set nak mengemas je nie.
Kak Long paling sempoi la.
Bag die pegi satu. Balik pon satu.
elehhhh..memang la satu je.
Die bawak lugagge beso.
Semua bole sumbat dalam tu..citt
Yang aku nie die punye bodo piang, bole pulak bawak bag kecik.
Konon2 tak soping sangat.
Sekali je..hamek ngkooo… Padan muka aku.
Bag aku dah terberanak lagi satu…hahaha
Bagi tu aku dok mengemas dari pukul 9.30am sampai jejak pukul 11.30am.
Barang aku kemain banyak giler.
Penat aku nak setup. Dah la baju sume tebal2 belaka.
Die punye tahap stress tu, 
Aku dok mencangkung dok jadi batu kat situ sambil ngadap barang2 bersepah.
Pastu tetibe termenangis kat situ.
Kak Longggg!!! Macam mane nak kemas nieee!!!   T________________T
Kak Long gelakkan aku je time tu. Kuang ajo.
Ujung2 aku sok sandar kat dinding sambil termenung mikir masa depan.
Last2 baca bismillah kuat2, pastu cakap ngan diri sendiri..mesti bole..mesti bole!!!
tarik  nafasss pastu meligat aku ngemas.
Last2 berjaya jugakkkkk!!!
huyeahhhh!!


Banyak tak barang soping sayeeee? Semua nie saya habiskan cuma around Won25k (RM1000.00)....hihi
Nanti kita cerita lebih masa kat Tips Seoul yerr..muahhh!!!


Bila dah siap tu aku pon macam tak percaya.
Punye la banyak barang tu,
tapi bole je aku sumbat mati2 dalam 3 bag.
Tobat la wehhh..kalo aku datang lagi sini,
memang aku bawak luggage paling beso kat donia…huh!!


Kaedah menyumbat barang2 yang penoh dengan drama and telenovela.


Lepas siap ngemas, teros mandi.
Sambil tu Kak Long panaskan lauk ngan nasik.
Kitorang decide nak berkelah lunch kat airport je nanti.
Around 12pm macam tu kitorang checkout.
Sayunye la haiiii…
Bermula la episod menyeret bag nak menuju ke bus stop.
Kitorang decide naik shuttle bas je pegi airport.
dekat sangat ngan hotel. Jalan kaki sikit je.
Future kalo datang lagi, bole lepak lagi hotel2 area sini. 
Semua dekat ngan senang. Best!!


Bus stop and timetable ada kat situ. Kitorang dah check schedule tu one day before balik kat sini.




Bas dah sampai huyeahhhh!!


Bas toksah risau. Memang banyak je. Semua on time.
pandai2 la nak naik pukul berapa.
Bas kitorang pukul 12.30pm.
Sampai airport pon around 1.15pm macam tu la.
Just nice jek.
Bila ternampak airport, jadi sayu balik..huhuu
Sampai2 je, kitorang carik port nak berkelah.
memasing dah kelaparan.
Syok giler makan. Lauk ngan nasik pon panas lagi.
Ngan cuaca angin sejuk2 lagii…lumayan kebahagiannye.


 
Lunch kitorang. Simple and yet so tasty!!!
Ayam masak merah brahim + nasik segera panas + sambal hijau tumis + ikan kering..nyumm!!


 Stoberi yang kitorang beli malam tadi kat night market. Cicah ngan choc dip lebih semalam makan churos. kemain berjimat masa makan semalam tu semata2 nak makan ngan stoberi.
Siyes manis laaaaaaa..sedapppp..huwaaa..T______T


tetibe nak menjejeh air liur..huhuu


 Kemain tak pandang kiri kanan dah pompuan nieh


Dah siap makan, moh ler kite check in.
After dah check in nanti bole ngulor.
Gi timbang jap.
Kat situ la kemain ramai manusia kemain menggeledah bag masing2..hahahaa
Oooo..takot over berat yerr...(dalam nada berlagak)


Huyeahhhh!!! berat bag i cun jekk!!!


After dah settle check in semua.
Kitorang pegi pulang balik wifi reuter yang kitorang sewa tu.
Pastu sementara nak tunggu boarding lepak2 pulak minum air panas.
Habiskan sekali balance stobery yang super manis tu.


yes..ready..ready..




Pukul 2.30pm macam tu jom ler boarding.
Alhamdulillah semua lepas. Takde checking teruk2 kat oppaa kastam.
Tapiii….Kak Long  pulak sangkut.
ciss!!!
Itu pompuan pegi bawak balik sambal tumis hijau yang tinggal seciput tu. 
Die kate nak makan masa kat dalam flight nanti.
Hellooo..mane bole bawak naik atas. Kan dah ada signage ngan reminder sepah kat situ kate tak bole.
Kak Long bole pulak kate tak tau. Tak nampak signage tu katenye.
Pehhh..choii sangat la pompuan nie.
Lama jugak die sangkut kat situ.
Aku tunggu kat luar je sambil tengok2 jam.
Pehh..ngeri siott..takut je kalo lambat sangat nanti gate tutup..huhuu
Lebih 1/2 jam jugak kak long bersoal jawab ngan oppaa kastam tu.
pehh..macam bawak dadah.
Bawak sambal je kot. Tu pon tinggal balance adela satu sudu kecik je dalam botol kecik tu.
Kak Long punye la sedih. Siap bole cakap " sambal akakkkk kena buanggggg..huwaaaa…"
Eeee…poyo la
aku cakap nanti aku masakkan lagi la.
die cakap, tamo sebab sambal tu sedap. Rugi buang.
Aku rasa macam nak hempok je pompuan tu.
Dah terang2 pon sambal tu pon aku yang masak, aku yang bawak..haihhhhh
Lepas dah settle semua, bermula la era rempitan kitorang.
pehhh..kemain laju jalan sampai tak sempat nafas.
Masa tu dah pukul 3.15pm kalo tak salah.
Paling tak bole blah, gate die punye la jauh…
paling nak menangis bila die punye jauh tu, ko dah menggiler jalan laju tetibe kena stop.
Sebab ape?
sebab ko kena tunggu train untuk bawak ko kat gate departure tu.
Pehhhh..macam nak mengongoi aku kat situ.
Die punye doa dalam hati, hopefully sempat laa…sempat laaa…T____T
Sampai depan gate lagi 30minit pukul 4.00pm.
Kalo tak ye2 memang tak bole masuk dah dalam tu.
Alhamdulillahh…


Kejenye asik tengok jam je. Bila la nak sampai..huhuu

Moral of the story,
please la jangan buang masa kalo kat incheon airport nie.
airport dah la bapak beso. Makesure masuk gate awal. 2 jam awal pon takpe.
Pastu, sila la follow rules die.
Jangan ko memandai2 nak buat rules sendiri.
binasa masa tawuuu???
Die punye kemudahan yang superb tu buat ko tak terasa airport nie kejam la.
Sebab dorang siap ada train untuk bawak ko pegi departure gate.
Bayang la kalo kena jalan kaki.
Mau berguling ko kenang nasib sebab tetinggal flight..huhuu 
Habis dahhhhhh….
episod 6 hari kat seoul.
macam2 pengalaman kan. Yang best, yang tak best.
Tapi pada aku semua tu memang tak ternilai la value die.
Ada rezeki memang aku return lagi, insya allah.
Next special entry aku.
Hotel review.
Myeongdong Night Market.
Tips Korea.
Kalo korang nak tau story detail kena tunggu.
aku buat special entry sebab nak bagitau korang ape yang bestnya kat situ.
untuk future reference aku jugak.
Okay, stop dulu. Nanti sambung eh..
Tata.

No comments:

Post a Comment