This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Wednesday, July 19, 2017

Spring at Seoul, Korea - Dongdaemun & Cheonggyecheon Stream (Day5 Part2)


Holaaaaa…
Assalammualaikum korang.
Once dah stop story telling, then nak sambung balik memang payah kemain.
Dengan nak carik masa la, mood lagi..haihhh
Banyak sangat alasannye kan.
Tapi kalo hawa nak story tu tak ada.
memang tak bole buat ape la kan.
Dok senyap sunyi la blog nie..hehee
Ehh jom sambung balik day 5 yang tersangkut tu.
Entry lepas, cite pasal shopping kat nandaemun market kan.
Pastu main posing2 pakai hanbok kat hotel.
Haaa…nie kite sambung cerita lepas dah berhanbok2 tu yer..
Around 4pm macam tu, lepas dah menggiler berhanbok kitorang gerak gi Dongdaemun.
Apa ada kat situ?
Macam2 ada weyy..situ pon hot spot shopping jugak.
Tapi kitorang gi sana sebab nak sightseeing je.
Asal berjalan ngan subway je, mesti melintas station Dongdaemun nie.
Nie kitorang tak nak lintas. Kitorang memang nak jejak sana..hahaha
Naik subway from Myeongdong tu straight je gi Dongdaemun tu.
Kalo kat situ nama die Dongdaemun Historical Park.
Kenapa history sangat pon aku tak tau. Tak sempat pulak nak google.
Aku nak pegi sebab nak tengok building UFO die yang gah tu..hahhaa
Giler ko tak gah. Kemain beso ko.
Bila malam die lagi lawo sebab keluar lampu2.
Memang macam kat angkasa lepas betol.
Dalam tu ada shopping mall. Tapi kitorang tak masuk pon dalam tu.

Kat situ pon ada pusat pameran, ada muzium, ada sky lounge,
ehh..banyak lagi la.
kalo setakat nak santai2 memang best la situ.

Macam kat angkasa lepas kan??? Kalo malam memang lawo kat sini ngan lampu2
Nie consider landmark la kat Dongdaemun nie. Nama die Dongdaemun Design Plaza (DDP)


small love pelissssss....


happy ke idokkk??


Pic lucah sket sebelah momtot bogel..kahkahkahhh


Sampai sana, orang memang la ramai.
Nie consider tempat tumpuan jugak. Banyak tempat shopping sini.
Tapi aku notice barang die mahal laaa..huhuu
Hari yang aku pegi tu hari sabtu, malam minggu orang kata.
Opkos la orang kemain ramai berdedai.

Kat area sini pon Pyeonghwa Market. Aku tak pegi..hehee
Mall pon banyak. Pilih je la nak masok yang mane.
Keliling2 tu memang shopping mall saje.
Sampai situ pon dah lewat jugak.
So kitorang just lepak2 tengok suasana situ.
Kebetulan masa tu ada event nak pilihanraya kot.
jadinya lagi la ramai orang kat situ.

Tejerit2 orang kat situ sebut nama wakil rakyat die.
acah2, Jung Gong Mi!! Jung Gong Mi!!


Meriah kannnn..


Kitorang plan nak lepak kat stream je.
Stream tu ada kat belakang Dota Mall.
So kitorang masuk jap dalam Dota Mall tu carik benda bole gigit2.
Tu yang terbeli churos tu. Kena pulak ngan hot caramel.
Pehhhh...hawaaa gilerr siot!!
Memang sorga dewata la masa fefeeling picnic tu..hahahahaa
Lepas dah beli2 tu teros tuju kat stream tu.
Nak terbuntang mata aku gaya jakun melampau.
memang stream nie bersih lawo  macam nie ke?
Ye ke weyy? lagi la kat tengah bandar nie..huhu

Tapi kan, seriousla..jujurnya aku memang admire betul ngan kebersihan dorang nie.
Die punyer stream tu adoyaiiii makkkk kemain bersih jernih laaa..
terkagum2 la denang cite.
sampah toksah cite la memang tak jumpa pon.
rasa nak terjun tiruk je masok dalam tu..huhuu

Churos, choc dip and hot caramel. Tak rasa bahagia ke ngko?


Feeling haros lebeyyy..


Hamekk..feeling lagi


Bertuah la kome dok kat negara yang serba serbi  bersih nie. I is jeles u know..huhu


Masa tengah lepak2 tu, tetibe Kak Long cakap nak pegi stream lagi satu.
Die nak pegi stream yang happening banyak2 lampu tu.
Aku sebenarnya dah malas. Sebab niat tu memang nak lepak2 sini je sampai malam.
Since kat sini pon tak ramai orang sangat. Tenang jek. Tu yang best tu.
Tapi Kak Long merentan jugak nak gi sane.
Hokayy..hokayyy…
kalo nak gi sane sila la study nak naik subway kat mane, turun kat mane, nak kena transfer train ke tak.
Haaaa..bukan senang tau kalo nak berjalan2 naik subway nie.
Ko kena tabah study line die dulu baru bole proceed jalan.
Kalo ko tak study dulu, jawabnye memang ko sesat barat nanti.
Kak Long kemain gigih la study. Kononnye.
Ujung2 aku yang kena study subway line kat map sambil compare kat subway apps dalam henpon.
Sori laa..aku memang complicated sikit. 
Map ngan apps subway memang geng ketat2 aku masa kat sane.
Sebab tu henpon aku kena cukup battery.
Kat sana battery kong sebab banyak kali bukak apps subway.
Tu belom lagi snap2 gambo.
Tu yang bag aku berat kemain sebab kena hangkut sekali dua powerbank for back up..huhuu
Around 6.30pm macam tu, kitorang gerak gi subway sebab nak gi stream yang lagi satu tu.
Dah gelap dah pon masa tu.
Otw balik, bangunan UFO tu dah keluar lampu..wahhhhhh lawooo!!!!

Blakang dah kuar lampuuu..wehuuu!!!
lawo kemain la dieee...


Actually jalan kaki bole je.
Tapi condition kaki memasing tak mengizinkan la.
Tau je la kan. Dah 5 hari nie, kaki nie memang keje keras.
Berjalan dari pagi sampai ke malam.
Sakit woiii!!!

Kaki tu die punye sakit toksah cakap.
Kalo die boleh jerit memang die jerit kot.
kesian tawww..huhuu

Haaa..hadap map tu sampai barai. Ujung2 kang aku yang kena cerita satu2
apa ada dalam tu..haihhh


So, is better naik subway je la.
Tak penat. Save masa lagi.
Around 7.30pm macam tu kitorang sampai kat station Jonggak.
kebetulan masa tu ada night market. Lagi la happening kan.
So kitorang just jalan2 look see look see je la.
Kalo bole makan, dah lama kitorang beli food hawker kat night market tu..hihi

Sampai sini pon dah gelap.
tapi still lawa la sebab banyak lampu2.
Kalo siang pon sure lawa la kan.
Air2 die still nampak jernih bersih semua. Admire betol laaa.
Sejuk tok sah cite la yer. Serba serbi memang syiok gilerr.


Seoul Bamdokkaebi Night Market


malam minggu kan, orang ramai je la


Cheonggyecheon Stream

Kat sini kitorang just snap2 pic. 
Tengok perangai orang yang datang lepak2.
But serious la eh, sape nak datang seoul better datang time spring or autumn.
cuaca die just nice je. Sejuk ngam2 soi. Selesa betol. Nak berpeluh pon payah.
Jadinye ko memang giler enjoy la ngan ape je yang ada kat keliling ko.


Kemain gegor pic nie macam ada malapetaka gempa bumi..haihhh


Nampak gembira tak adik bradik nie..hehehe





Gambar parkinson. Edit from video..hehee



Kalo tengok live lagi lawa kededek woiii..


Around 9.00pm macam tu kitorang gerak balik.
Tamo balik lambat2 sebab barang kitorang bersepah kat hotel tu.
Tak  mengemas lagi weyyy. Besok nak balik dah…huhuu
Sampai Myeongdong area around 9.45pm macam tu la.
Sempat lagi la kitorang ronda2 kat night market situ.
Ape ade hal, jalan je la. Hotel kitorang memang kat situ jeee..hahhaa
Masa time tu kitorang decide nak makan korean food kat restaurant je.
tapi kitorang carik2 tak jumpe pulak kat area myeongdong tu.
Rupanya restaurant tu dah pindah laa..haihhh
penat tau pusing2 carik kat situ, ujung2 tak jumpa.
Last2 kitorang beli kebab gergasi and share makan je kat bilik.
Before balik hotel sempat lagi la shopping small2 item.
saje je nak perabiskan duit yang tinggal kecik2 tu.
around 11pm kitorang balik.
die punye penat toksah cakap.
die punye sakit kaki pon hamagadddddddd…jgn dibincangkanlah senang cite.
Sampai bilik terus mandi.
Buat air panas and makan. Nikmat giler siot time makan tu.
macam lapo bebeno, ikutkan takde la lapo mane pon..hahaa
Bilik besepah toksah cakap. Sana sini ada barang.
Ujung2…"Kak!!! ,malas la nak kemas. Besok je kemas"
Gitu je makannye. Sebab dah naik menyampah kan tengok barang banyak2.
Kitorang tebar tilam toto tu pastu bermulalah episod sapu2 minyak ngan cream panas kat kaki.
rasa lega siott lepas tu.
Bila dapat baring lagi toksah cite…adoyaiiii makkkk syiokkknyeeee.
Ko baring atas tilam toto, lantai tu ada heater. Panas2 sedap je…
Berselubung ngan comforter..terussss..zzzzzzzzzz
Habis dah day 5 aku.
Kate je free and easy, tapi still full pack aktiviti tahap kejam.
takpe2, bukan selalu kan.
peluang yang ada bukan selalu. Lanyak je teros. Kasik barai.
Besok kita sambung entry last day yer.
Flight aku pukul 4pm. So apa aku buat besok?
Nanti aku cite..hehee
Jumpa lagi.
Tata.

No comments:

Post a Comment