This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Tuesday, June 13, 2017

Spring at Seoul, Korea - Gyeongbokgung Palace & Insadong Street (Day3)

20.04.17  Thursday.
Date nie consider day 3 kitorang kat Seoul nie.
adoyaii..laju kemain masa tu  nak kejar.
Cuba la tekedek2 sikit kejar. Bior jadik lambat..huhuu
Hari nie kan, hari paling sempoi ngan pemalas untuk kitorang.
supposedly day 3 nie kitorang gi tour Nami Island dan jajahannye.
Tapi ramalan cuaca kate around 10am - 2pm, is hujan.
So, kitorang kena ubah plan la kan.
Nami Island kalo pegi time hujan adalah sangat rugi.
Well known, sana memang aktiviti outdoor je.
Kalo dah hujan nak jadik ape pulak kan?
Tak enjoy pulak nanti. Dah la nak ke sana tu kemain jauh.
So better kite ubahlah tempat lain.
Aku decide nak gi tour palace jek.
Seoul nie memang ada kemain banyak palace.
So, kite pilih satu je la eh. Jangan kate tak pegi.
Pilih satu tempat yang paling convinient and dekat dengan tempat2 attraction lain.
Jadinye takdelah buang masa kan?
So day 3 nie kitorang plan nak gi
1. Gyeungbokgung Palace
2. Gwanghwamun Square
3. Hanok Village
4. Insadong Street
Biasalah kan. Bila plan asal tak jadi, mood tu ade kelaut sikit.
Jadi kitorang jadik bodo kejap bila memasing kemain mengade bangun tido pagi lambat2.
Rasa bangang sangat masa tu. Buang masa je.
Jadinye, kitorang breakfast pon kemain lewat around 10.30am macam tu.
cakap ngan kak long, awat dedua jandi tongong semacam je nie.
Kak Long sengeh jek.
Tu semua gara2 cuaca ngan tak dapat pegi Nami Island tu…haihhh


Breakfast nasik lemak Brahim, beef lasagna, roti bakar ngan milo panas. Best!!!


Takpe2, kena cargass nie. Jangan buang masa.
Makan laju2. Then pukul 11am macam tu kitorang dah gerak keluar.
macam biasa, kat luar tu still sejuk macam semalam2.
Cakap ngan Kak Long, eh kak ko jangan lupe, malam nie last kat sini.
besok kite dah nak check in tempat lain.
So, tak bole balik lambat, sebab nak mengemas kain baju yang bersepah tu.
kak Long buat2 paham je aku cakap ape..haihhh
Sambil2 menapak nak gi subway tu, 
memasing pikir macam mane nak check out besok.
musti la nak kena pikir, ko nak berjalan same time ko nak check out.
tempat jalan ko tu pulak kemain jauh.
Pastu dedua macam rasa, nyesal pulak booking sampai 2 guesthouse.
sebab dah rasa susahnye macam mane nak berangkut barang2 yang banyak tu.
Takpe2..jalan terossssss….
Kitorang sampai palace tu around 12.00pm macam tu la.
ikutkan matahari dah atas kepala.
tapi sengih je la….hahaha
yer laa. Kan musim bunga nie. Bestla kan? Sejukkkk..hahhaaa


Keluar dari subway tu consider masuk palace ikut pintu gerbang belah tepi.
Jumpa museum nie dulu.


Yeayyy beli ticket dulu.


Excited giler bila sampai situ.
jakon tahap 7 petala bumi.
Aku dah start berangan…hahaa
Woiii..cite Scarlet Heart feveret aku tu shooting kat sini laaaaa.
adoyaiiii…besttt giler siot..
Jom arr korang tengok gambo.
banyak dah aku bebel nie.


Tu diaaa...tu baru pintu gerbang hokayyy..


Selpie dulu ngan pimtu gerbang yang beso macam raksasa nie.


Haaa..nie baru istana die


 Ngan bumbung lawo pon kite nak selpie taww..


Nie dalam istana. Tak banyak snap gambo dalam nie. Aku banyak amek video
sebab nak nampak real. Pastu semua aku upload dalam instagram.


Nasib kitorang baik, jumpe lagi cherry blossom kat sini..weehuu!!!!
paham2 je la, bila yang datang sini kebanyakkanye tourist,
semua jadi macam orang hilang akal kalo jumpe pokok sakura tu.
Kemain masing2 menyerbu nak amek gambo.
lek2 la kann..pokok tu tak lari. 
Bagi laluan sikit kat dorang amek gambo dulu..gituewww






















Ikut kan jalan2 situ kejap je. 
tapi memandangkan kitorang nie ratu selpie,
tour situ jadik lambat..hahaha
alaaa..lagipon kitorang dah decide nak tunggu sampai pukul 2pm.
Lek2 laaa..
pukul 2pm nanti ada Changing Guard Ceremony
best wooo..rugi tak tengok.
Ceremony nie bukan ada selalu.
Certain2 time je die ade taww. So kena la tunggu..ngeee


Dengo bunyi gendang nie pon dah seram. Macam nak perang jek..hahaha


Nie acah2 askar la nie...hehee


Die punye ketua panglima nie kemain beso tinggi selangit


Kalo berdiri sebelah dorang nie, aku paras bawah ketiak tu jeee..kecompot kemain.


Dah puas hadap semua dalam tu,
moh ler kite gerak ke tempat lain.
keluar ikut jalan depan kat gate beso tu.
opposite die Gwanghwamun Square.
Situ kite jalan2 coci mata jek.
tengok oppa2 hensem. Siyess hensemmm..amakkkk!!
Aku tak sempat nak snap pic dorang.
by the time nak snap dorang dah membelakangkan aku.
tapi adoyaii makk..nape la dorang nie semua hensem2.

Ko imagine la, dorang nie muka putih2 ploless.
masculine look. Segak kemain dengan full suite black blazer tu.
jalan kemain style, takde makne nak bongkok ke senget2 ke.
Pehhh..memang la haihhhhhhh..
tengok dorang macam tengok artis die punye gaya jakon tu..kahkahkahhh
saranghaeeee oppaaaa!!!!


King Of Sejong


 Banyak bunga tulip kat sini. Cantek2 semua.


Betol2 coci mata tau jalan2 sini. Best!!


Dah puas coci mata, konon2 nak pegi Hanok Village.
Hanok Village consider perkampungan tradisional orang2 korea.
Tapi since masa tu jam dah pukul 3pm takot tak sempat pulak nak pegi Insadong.
So kitorang choose Insadong je la.
Terus gi carik subway nak jejak Insadong tuh.


Kemana2 pegi musti bawak buku guide nie. Memang menbantu sangat2.
Compact tapi smart!!
Aku kemain install guides apps dalam fon tu. Mampos tak guna. Ujung2 pakai manual
macam nie lagi best and senang sangat.


Sampai In-sadong kitorang tak terus merayap.
Lepak jap kat McD layan fries.
Lapor kot. Dah pukul 3pm++ time tu.
So kitorang kekah fries ngan coklat dulu buat alas perut.
Nanti kang balik Myeongdong baru makan betul2.
Dalam pukul 4pm macam tu baru gi gerak jalan.
Masa tu dah rasa tapak kaki dah sakit sebab dah banyak sangat berjalan. 
Redho dan pasrah. Buat2 tak sakit sudahhhhhhh..
Yang kitorang nak pegi nie In-sadong Street.
Die tempat soping jugak.
Nak jalan2 cuci mata pon sesuai macam kitorang buat nie..hehee
Tapi In-sadong nie more organized la tempat die.
Nampak bersih, calm and cozy jek.
Cantik sudah tentu.
Ada masa2 die, pokok2 die yang cantek area sini daun die tukar kunen lawo.
Tak ingat ape nama pokok tu.
Tapi bila time semua yellowish, memang terpukau laaaa..
Meh tengok gambo.
Rasa kontot pulak jari nie asik mentaip jer.


Henpon aku jatoh kat sini gara2 monopod patah. Banyak sangat selpie.
Padan muka aku.

 Tengok pokok2 tu. Lawo kan? Die bole tuko jadik yellowish yang lagi lawo.


 Kat sini pon korang bole beli barang2 souviner. Harga die not bad la.
Cuma yang aku perasan harga die lebih murah dari Myeondong. But still, Nandaemun lagi murah
barang2 die compare ngan Insadong ngan Myeongdong..hehee










 Beli monopod baru kat sini. Murah jek Won3000. Acah2 RM3.00 laaa..
Kalo betol2 after convert jadik RM12.00..erkk..





Dah puas ronda, jom la kite balik.
Masa balik tu dah dekat pukul 6pm dah.
Tak sabar nak balik myeongdong nak makan kebab gemok tu.
Lapor kottt.

Maas balik tu kebetulan bertembung ngan orang balik keje...huhuu
memang penoh la subway nanti.


Sampai myeongdong terus beli pape yang patot untuk dinner.
malam nie memasing tamo makan nasik.
pikir nak mengemas jek.
Besok nak check out nak tukor guesthouse lain.
Habis dah day 3 yang serba serbi free and easy je.
Nampak simple je aktiviti hari nie tapi still best and puas hati.
Besok kite sambung day 4 kat jajahan Nami Island eh.
Jangan kata Nami Island, kitorang nak jejak Petite France ngan Morning Calm sekali.
Alang2 dah jejak Seoul, kena pegi situ.
Carik experience tempat baru.
Stop dulu.
Jumpe lagi nanti.
Tata

No comments:

Post a Comment